-->

Се фрлил низ водопад и срушил рекорд

Американец со само 22 години срушил рекорд во веслачко спуштање низ водопад. Во најновиот потфат летал низ 56-метарската водена грдосија и допливал со само исчашен зглоб на раката.

Тајлер Брет постави нов рекорд во кајакарско спуштање низ водопади. Дваесет и двегодишникот паѓал цели 4 секунди низ 57 метри долгиот водопад наречен Palouse. При падот се нурнал на длабочина од 6 метри и му требале 7 секунди триумфално да исплива.

Предходен рекорд, Брет поставил во 2007, во Канада, каде се спушти низ водопадот Alexandra висок 32 метри, но подвигот беше за многу кратоко. Го надминал еден Брзилец спуштајќи се 38 метри во Salo Beltu.

Самоубиствениот кајакар признал дека го посетил Palouse четири пати пред да одлучи да не почести со веслата.

"Почнав да сфаќам за што сум способен и што е можно. Palouse беше добра одлука да отидам уште подалеку во непознатото и да го остварам сонот", изјави.

Погледнете го видеото:
Сподели                                                                                                                 [ 28-07-2009 ]


 

Copyright © 2009 selotejp.com