-->

Спортски напиток или житарици и млеко

Телесната активност ги исцрпува залихите на гликоген, а на мускулите им е потребна обнова за протеини. Значи, комбинацијата јагленохидрати и протеини е идеална за закрепнување после вежбање.

Новата студија покажува за таа цел сосема добро може да послужи комбинацијата житарици и немасно млеко. Група на спортисти веднаш после вежбање добила или спортски напиток со јагленохидрати и електролити или млеко и житарици, што покрај јагленохидрати осигурува протеини и масти.

Авторите на студијата со биопсија на мускулите заклучиле како млекото и житариците подеднакво добро ги обновиле залихите на гликоген и поттикната е обнова на мускулите како и комерцијалните спортски напитоци.

Сподели                                                                                                                [ 04-07-2009 ]


 

Copyright © 2009 selotejp.com