-->

Google ќе прави оперативен систем

Веста која ги одекна техно блоговите како бомба е тоа дека пристигнувачкиот продукт на Google, каде интернетскиот гигант станува директна конкуренција на Microsoft: Google Chrome OS. Станува збор на оперативен систем заснован на Linux, а ќе биде лесен, брз и сигурен.

Google. Навикнати сме на тој збор затоа што секој ден ги користиме неговите производите, веројатно почесто од производите на било која друга компанија. Некаде кон крајот на 2010, тој факт конечно би можел да го погоди Microsoft бидејќи Google претставува оперативен систем кој сакале или не ќе биде голема конкуренција на Windows.

Иако Google не излезе во јавноста со многу детали, Google Chrome OS дефинитивно ќе биде заснован на Linux и ќе биди лесен, брз и сигурен во почетокот наменет за нетбуковите. Станува збор за пазар кој Microsoft потполно го промаши претставувајќи спора и графичка барана Vista во време кога на пазарот малите и не од секогаш моќни нетбукови, па така овие уреди често се продаваа во некоја варијанта на Linux.

Секако целиот оперативен систем ќе биде примарно фокусиран на искуството на користење на интернетот, прецизно на веб прелистувачот Google Chrome. На Google му е јасно дека на луѓето, поголемиот дел од своите дневни, па и работни задачи ги прави online, така да веќе подолго време се прават теории за оперативен систем кој би се состоел само од некои ненаметливи Linux подлоги и веб прелистувачи.

Веруваме дека така некако ќе изгледа и Google Chrome OS, а сите оние кои мислат дека вакво нешто нема шанси против семоќниот Windows, би можеле да се излажат: во последните неколку години времето на гломазни, големи и бавни оперативни системи е зад нас.


Сподели                                                                                                                 [ 08-07-2009 ]


 

Copyright © 2009 selotejp.com