-->

Енциклопедија на животот достигна 150.000 статии

Енциклопедија на животот, онлајн проект со цел за обединување на сите животински и растителни видови во едно место, во својата втора година на постоење, достигна значителна количина на статии.

Овој колаборациски проект сместен на адресата www.eol.org достигна бројка од 150.000 објавени статии, кои настанаа благодарејќи на бројката од речиси два милиони корисници од повеќе од 200 земји.

Проектот има за цел да има статија за секој од 1,8 милиони живи видови, што би требало да се постигне во период од наредните десет години.

Корисниците на оваа онлајн енциклопедија им дозволува создавање на страница посветена на растителни или животински видови во текстуален, видео или сликовен облик, но пред секое објавување, секоја статија оди до уредување од страна на специјалист за одредена тема.

Енциклопедија на животот проектот беше започнат во 2007 год. со финансиска инјекција на спонзори во износ од 10 милиони долари.


                                                                                              [ 25-08-2009 ]

 

Copyright © 2009 selotejp.com