-->

Бракот ги прави мажите поздрави

Влегувањето во брачните води за мажите може да значи повеќе здравје, откриле новите истражувања, затоа што на долгите брачни стази за појак пол тоа значи помали шанси за разни болести.

Студијата исто така покажала дека бракот е поздрав после престанување со пушењето. Успешниот брак наводно може да ги спречи болестите на срцето, депресија па дури и мозочниот удар.

Резултатите од Универзитетот во Аризона објавени во магазинот "Psychosomatic Medicine" покажуваат дека шансите за срцеви болести кај оженети мажи е помал за 10,34 %, а подобар притисок 3,42 % кај пушачите и дури 7,94 % кај непушачите.

- Ова покажува колкав ефект имаат бракот и јаката врска на здравјето, изјави др. Тони Кесиди и додаде дека уште една причина е тоа што мажите обично не се поврзани со своите пријатели како жените со пријателките.

Докторите предупредуваат дека ова не значи дека оженетите мажи можат да се запустат и потсетуваат дека правилната исхрана, вежбањето и непушењето се клучни за здравјето.


                                                                                              [ 24-08-2009 ]

 

Copyright © 2009 selotejp.com