-->

Откриен генот на дебелеење

Американските научници од Универзитетот во Мичиген го идентификуваа генот со чија деактивација може да се спречи зголемувањето на телесната маса без разлика дали се зема храна која изобилува со масти.

Тестирањата спроведени врз животни покажаа дека со отстранување на генот IKKE доаѓа до забрзување на метаболизмот и согорување на дополнителната количина калории.

Стручниот магазин „Cell“ објави дека IKKE генот ко контролира производството на ензимот задолжен за активација на низа протеини, вклучувајќи го регулирањето на метаболизмот.

Кај животните кај кој е деактивиран IKKE не се забележани знаци на хронични воспаленија, една од последиците на прекумерната тежина, која се поврзува со резистенција на инсулин и дијабетес тип 2.


                                                                                              [ 12-09-2009 ]

 

Copyright © 2009 selotejp.com